koude handen en voeten header

Of het nu 5 graden vriest of de zomerse zon zorgt voor een heerlijke temperatuur van boven de 20 graden, sommige mensen hebben bijna altijd last van koude handen en/of voeten. Vervelend, maar kan het ook kwaad? Deze symptomen vertellen ons iets en daar zouden we eigenlijk goed naar moeten luisteren.

1. Stress
Stress is een heel gezonde reactie, het helpt ons overleven wanneer er gevaar dreigt. Echter, wanneer we deze reactie vaker en langer hebben kunnen we er ziek van worden. Bij stress wordt het sympathische zenuwstelsel geactiveerd, we noemen dit ook wel het gaspedaal van ons lichaam. Als we het gaspedaal intrappen maken we adrenaline aan, versneld onze hartslag en onze ademhaling wordt oppervlakkig. We krijgen koude handen en voeten en trekken wit weg omdat er bloed naar de belangrijke spieren wordt gestuurd om te kunnen vluchten of vechten.

In de wachtkamer bij de tandarts doe ik mijn armen over elkaar. Ik voel mijn koude handen op mijn armen rusten. Hoewel ik geen stress ervaar is er wel een stressreactie gaande in mijn lichaam. Ik doe mijn ademhalingsoefening en binnen een minuut stroomt het bloed weer goed door mijn handen en kan ik de tandarts een warme hand geven.

2. Ademhaling
Ook zonder stress kan een verkeerde ademhaling, zoals hyperventilatie, voor koude handen en voeten zorgen. Bij hyperventileren denken we vaak aan een oppervlakkige, snelle ademhaling waarbij de ademfrequentie (in en uit is 1 ademhaling) boven de 15 keer per minuut komt. Bij sommige mensen komt de ademfrequentie wel hoger dan 30 keer of soms zelfs bijna 60 keer per minuut!
Naast de oppervlakkige-, snelle ademhaling noemen we een te diepe ademhaling ook hyperventileren. Er zijn mensen die hun ademfrequentie terug kunnen brengen naar wel 4x per minuut. Echter compenseren ze de frequentie door heel diep te zuchten. Wij noemen dit een groot teugvolume.
Of je nu vaak en oppervlakkig ademt of weinig en heel diep, het gaat om het aantal liters lucht dat door de longen heen gaat. Als dat in rust meer dan 1 liter is, dan kan dat al voor klachten zorgen. Bij een oppervlakkige ademhaling gebruik je de hulpademhalingsspieren van de nek/schouders. Deze spieren zijn niet bedoeld om dit lang vol te houden. Bij veel gebruik zorgt dit voor spierpijn en een stijve nek.
Veel andere klachten, zoals koude handen en voeten, ontstaan door een disbalans in de verhouding zuurstof (O2) en koolzuurgas (CO2).

3. Koolzuurgas (CO2)
Koolzuurgas is een restproduct van onze verbranding, ik zeg expres restproduct en geen afvalproduct, omdat we het gas voor een aantal belangrijke zaken nodig hebben. Als we goed naar de ademhaling kijken, en dan met name naar de gaswisseling in de longen, dan zien we dat bij de inademing én bij de uitademing CO2 uit het bloed de longen in stroomt. Dit is een continu proces dat, wanneer we dit niet onderbreken, zorgt voor een disbalans in de verhouding zuurstof (O2) en CO2. Bij een snelle of diepe ademhaling blazen we te veel CO2 uit.

Doorbloeding
CO2 hebben we nodig om de bloedvaten open te houden. Denk maar aan een goedkope huismerk frisdrankfles. Als je hem aanschaft een prima stevige fles. Maar wanneer je de dop eraf draait en CO2 ontsnapt is de druk van de fles, Hierna is deze makkelijk in te knijpen.
Bij een tekort aan CO2 beschermt het lichaam de vitale organen door daar de verhouding nog zo goed mogelijk te houden. Hierdoor vernauwen de bloedvaten als eerst in de handen en voeten.

Spijsvertering
Ook hebben we CO2 nodig om de zuurgraad van de maag op orde te houden, deze regelt namelijk onze spijsvertering. Het kan zelfs zo zijn dat medicijnen of supplementen niet of nauwelijks effect hebben, want ze worden niet op de juiste manier opgenomen.

Immuunsysteem
Een zeer belangrijke functie van CO2 is de zuurgraad van de darmen op pijl houden. De darmen zijn heel poreus en proberen zo veel mogelijk stoffen uit het voedsel te onttrekken. Het zuur zorgt er voor dat bacteriën, virussen en schimmels gedood worden. Je kunt wel begrijpen dat bij een disbalans van dit zuur het immuunsysteem niet goed meer kan functioneren en er andere beestjes in je lijf komen, die er niet thuishoren.

4. Vermoeidheid
Wanneer ons lichaam zich klaar maakt om te slapen, bijvoorbeeld wanneer we erg moe zijn of wanneer onze biologische klok dat aangeeft, wordt het parasympatisch zenuwstelsel actief. We noemen dit ook wel het rempedaal van ons lichaam. Trappen we op de rem, dan weet ons lichaam dat het bloed in de spieren niet meer nodig is, we hoeven niet meer rond te rennen. Bij kinderen is dit goed zichtbaar, wanneer ze moe zijn, kleuren de wangen en oren rood, het bloed trekt weg uit de benen en armen.

Doe een health check om erachter te komen hoe jij ademt en wat dit voor effect heeft op jouw lichaam.

Categories:

Comments are closed