Ademhalen doet iedereen. Het is de normaalste zaak van de wereld en het gebeurd zonder dat we erover na hoeven te denken. Toch blijkt het overgrote deel van de (vooral westerse) mensen op een verkeerde manier adem te halen.
Een van de bekendste vormen van een verkeerde ademhaling is hyperventileren. Bij hyperventilatie wordt te veel geademd voor de arbeid die geleverd wordt. Dit kan door te snel óf te diep te ademen.
Een verkeerde ademhaling kan tot verschillende, nare, klachten zorgen.

5 veel voorkomende klachten bij een verkeerde ademhaling:

Pijn in schouders en nek
Bij een hoge (borst)ademhaling worden de hulpademhalingsspieren gebruikt. Voor een korte duur is dit geen probleem, bijvoorbeeld bij een korte explosieve inspanning. Maar wanneer het langere tijd aanhoudt raken deze spieren overbelast, met spierpijn of vastzittende gewrichten van de schoudergordel tot gevolg. Dit zorgt voor de pijn in de nek en schouders.

Onrustig en gejaagd
Een te snelle ademhaling geeft het verkeerde signaal aan het autonome zenuwstelsel. Dit zorgt ervoor dat de hormoonhuishouding verstoord raakt en er adrenaline, het stresshormoon, vrijkomt. Zo wordt het lichaam in de vecht- of vluchtstand gezet. Het is alsof het gaspedaal van het lichaam ingetrapt is. Dit is handig in een situatie waar gevaar dreigt en we moeten overleven, maar zittend op een stoel hebben we die reactie niet nodig.

Maag en darmklachten
Een verkeerde ademhaling zorgt voor een verstoorde balans tussen zuurstof en koolzuurgas in het bloed. Dit heeft een groot effect op de zuurgraad binnen de maag en binnen de darmen.
Dit kan lijden tot spijsverteringsproblemen en darmklachten. Omdat het immuunsysteem afhankelijk is van een gezond darmstelsel, kunnen immuunziekte hier ook mee in verband gebracht worden.

Langdurige vermoeidheid
Bij een te snelle ademhaling schakelt het lichaam over naar de glucose verbranding. Hoewel deze verbranding bedoeld is voor tijdens inspanning, zorgt een verkeerde ademhaling ervoor dat het lichaam zelfs in rust overschakelt op deze verbranding. Hierdoor verbruikt het lichaam meer energie dan nodig is. Met (spier)pijn, chronische vermoeidheid en pijnklachten als bij fibromyalgie tot gevolg.

Hart- en vaatproblemen
Een verkeerd adempatroon kan zorgen voor een tekort aan CO2, hierdoor verkrampen de bloedvaten met vaatvernauwing tot gevolg.
Als eerst is te merken dat handen en voeten koud en bleek zijn, op de lange termijn kunnen bloedvaten en zelfs het hart hieronder lijden.

Een verkeerde ademhaling kan dus voor vervelende klachten zorgen. Maar waar moet je op bij de ademhaling, vele zweren bij de frequentie. Er zijn nog 2 componenten van de ademhaling die vaak worden vergeten, maar die net zo belangrijk zijn.

Categories:

No responses yet

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.