Iedereen heeft weleens spierpijn. Het branderige of stijve gevoel kan op de gekste plekken voorkomen. Veel mensen ervaren spierpijn na sporten, maar is dat de enige oorzaak van spierpijn? Wat is spierpijn eigenlijk en wat wil ons lijf ons vertellen met spierpijn? Hoe kun je spierpijn voorkomen?


Wat is spierpijn?
De pijn in de spieren wordt veroorzaakt door melkzuur dat de vrije zenuwuiteinden prikkelt. Melkzuur is een lichaamseigen stofje wat bij verschillende biologische processen vrijkomt. Melkzuur ontstaat bij zware inspanning door anaërobe (zonder zuurstof) afbraak van glucose (suiker) en hoopt zich vervolgens op in de spieren.

Zodra je zware inspanning zoals fitness doet, verbruiken je spieren de suiker die is opgeslagen in de spieren zelf. Suiker is de energiebron van de spieren. De spieren krijgen bij zware inspanning niet genoeg zuurstof waardoor de melkzuurgisting plaatsvindt. Hierdoor krijg je ophoping van melkzuur in de spieren en dit zorgt voor die ‘melkzuurknobbels’. Deze melkzuurknobbels prikkelen de einden van de zenuwen in je spieren. Dit is wat de pijn aan je spieren geeft.

Wat wil ons lijf ons vertellen d.m.v. spierpijn?
Er zijn nog steeds mensen die denken dat je goed sport als je maar hard genoeg zweet, hijgt en na afloop flik spierpijn voelt. Na conditie- of duursporten is spierpijn een teken dat je te ver bent gegaan. Vaak heeft je zweet dan een ammoniakgeur. Dit krijg je wanneer je te zwaar traint of tijdens de training voorbij de anaërobe drempel, ook wel het omslagpunt, bent gegaan. Wanneer je traint om een betere conditie te krijgen zal je onder dit punt moeten blijven tijdens de training.

Krijg je alleen spierpijn door het sporten?
Er zijn een paar manieren waardoor je suikervoorraad in je spieren op kan raken. De meest voor de hand liggende is uiteraard sporten. Hierdoor kom je in de suikerverbranding en dat houdt je niet lang vol. Ongetrainde mensen houden sporten rond het omslagpunt misschien een paar minuten tot een kwartier vol, de wat meer getrainde sporter tot een uur en een marathonloper die als een van de eerste finisht net 2 uur.
Echter krijgen we de suikerverbranding op meer manieren aan de gang, bijvoorbeeld met een verkeerd ademhalingspatroon. De ademhaling heeft hier een grote invloed op. Stel dat je zittend op een stoel ruim 22 keer per minuut ademt, dan werkt het lichaam net als dat het met 18 kilometer per uur tegen de wind in fietst.
Daarnaast zorgt wat we eten er soms ook voor dat de suikerverbranding op gang komt. Als onze tong iets zoets registreert (suiker, suikervervanger of gewoon een stuk fruit) wordt de hele suikerverbrandingsmotor gestart.
Zo zien we dat de ademhaling en onze voeding dus zorgen dat de suikervoorraad in onze spieren opraakt al voordat we überhaupt een meter hebben gerend. Mensen met o.a. fibromyalgie of Chronisch vermoeidheidssyndroom hebben hier dagelijks mee te maken.

Hoe kun je spierpijn voorkomen?
Weet wat je eet. Zorg dat je zo min mogelijk suikers naar binnen krijgt. Kijk voor de grap eens achterop een voorverpakte kipfilet uit de supermarkt. In zo goed als al het voorverpakte eten zitten suikers verstopt.
Let vervolgens ook regelmatig (minimaal 10x per dag) op je ademhaling. Vraag jezelf op zo veel mogelijk momenten af: “kan ik een korte pauze inlassen na mijn uitademing?” Zo ja, doe dit dan een paar keer. Zo niet, neem daar dan even de tijd voor om tot rust te komen.
Duursporten doe je met een hartslagband om. Na een inspanningstest weet je wat jouw persoonlijk omslagpunt is en in welke hartslagzones je wel en vooral niet moet trainen.

Categories:

Comments are closed